Wie ben ik?

MarcoMijn naam is Marco de Vos, ik ben werkzaam als mediator, vertrouwenspersoon en interim voorganger.

Ik ben mijn loopbaan begonnen als sterrenkundige. Bij ASTRON, het Nederlands Instituut voor Radio-Astronomie heb ik een aantal grote projecten geleid rond de Westerbork telescopen en LOFAR. Daarna ben ik steeds meer in management rollen beland, het meest recent als waarnemend directeur. Tijdens mijn promotieonderzoek ben ik theologie gaan studeren. Als theoloog onderzoek ik de narratieve structuur van verhalen (vooral uit het Oude Testament). Maar ik ben vooral praktische bezig als docent, gastspreker en interim voorganger. 

De ervaring die ik heb opgedaan als onderzoeker, manager en pastor combineer ik in mijn werk als mediator. Ik doe dat vanuit mijn bedrijf Symbibaz Mediation & Advies. De naam "symbibaz" komt van het oud-Griekse werkwoord συµβιβαζω. Dat betekent zoveel als samenbrengen en verbinden, maar ook adviseren en verhelderen. Ik probeer mensen met uiteenlopende ideeën en sterktes te verbinden en inzicht te geven in wat hen drijft en inspireert.

Het logo van Symbibaz is een symbiotische ster: een koude rode reus die dicht bij een hete witte dwerg staat. Deze merkwaardige combinatie van sterren leidt tot periodieke uitbarstingen (bubbles) die een breed spoor in de ruimte trekken waarin de oorspronkelijke sterren niet zijn terug te zien. 

In een conflict - of dat nou in een persoonlijke relatie is of zakelijk - zie je elkaar door alle uitbarstingen vaak ook niet meer terug. Als mediator en vertrouwenspersoon probeer ik jullie te helpen elkaar weer in de ogen te kijken en zo op een constructieve manier met elkaar om te gaan.